Почитателите на добрата кухня и на качественото вино могат да се възползват от своята страст и да преоткрият най-доброто от тях благодарение на кулинарния туризъм. Кулинарните турове, кулинарните и винените фестивали и състезания дават възможност на всекиго да посети нова дестинация и да събере сведения от първа ръка (или уста) за местните вкусове и традиционни ястия. Независимо дали пътуването дава възможност да научите нови готварски техники или само да опитате нови вкусове, то кулинарното приключение е приятна и изненадваща вариация на тема стандартен туризъм.
Като набираща скорост тенденция, кулинарният туризъм се превърна в популярност през 2011 година, когато президентът на Международната Кулинарна Туристическа Асоциация (ICTA) представи доклад на тази тема пред асоциацията.
Докладът еволюира в книга за възходящия интерес към кулинарния и винен туризъм и за възможността кулинарните турове да подпомогнат местния бизнес, а ресторантьорите да се справят с нарастващите изисквания.
Целта на кулинарния туризъм е да образова и вдъхнови почитателите на добрата кухня и вино, като едновременно с това им дава шанс да опознаят конкретен регион, да научат местните хранителни порядки, техники на готвене и историята на ястията. Това се случва посредством потапянето на туристите в местната атмосфера на разнообразни дестинации от цял свят. Кулинарните турове и туристически пакети могат да включват широк спектър от дейности, свързани с готвенето, опитването на нови храни, новите тенденции в хранителните навици и норми, винарството и други.
Заедно с посещенията на ресторанти в различни градове, кулинарни събития и състезания кулинарният туризъм допълва палитрата на кулинарните преживявания с винени и пивоварни турове, посещения на ресторанти и производители на храна, конференции и събития с кулинарни професионалисти и автори на книги по готварство, дегустиране на етнически храни.
Туристите, интересуващи се от хапване, дегустиране на вино и бира, готвене, печене, от историята на определени храни, могат да избират сред множество пакетни предложения за кулинарни турове навсякъде по света.
Почитателите на френската кухня могат да се присъедният към кулинарни курсове в Париж или да се запишат във френско училище по готварство. Испания и останалите средиземноморски страни предлагат ваканционни пакети с кулинарни преживявания във ферми, където туристите могат да прекарат известен период от време и да се запознаят с местната кухня и особеностите й. Някои кулинарни дестинации предлагат кулинарни турове, които включват посещения на различни ресторанти, кафенета и бистра, срещат се с главните готвачи и участват в кулинарни семинари или друг тип събития.
Някои кулинарни институти и тренировъчни центрове за главни готвачи имат програми за почитателите на храната, които искат да научат повече за местната ресторантьорска индустрия, зараждащите се кулинарни тенденции и техниките за подготовка и обработка на храната.
Според Международната Кулинарна Туристическа Асоциация кулинарният туризъм нараства експоненциално всяка година. Благодарение на стабилния интерес към кулинарните ТВ канали, шоу програмите, показващи различни аспекти на световната кухня, документалните филми за кулинарията все повече туристи пътуват до различни дестинации единствено, за да се насладят на кулинарните преживявания.
Клиентите, които искат да резервират кулинарен тур или кулинарна ваканция, най-добре да се обърнат към агент, специализиращ в тази сфера. Те също така се възползват и от възможностите на Интернет, за да научат повече за местните кулинарни училища и кулинарни туристически пакети, предлагани в предпочитаната дестинация. Туристическите агенти от тази сфера могат да помогнат на туриста, давайки му съвети и подробна информация за конкретната дестинация, за да създадат един индивидуален маршрут в зависимост от целите и бюджета на клиента. Туристите могат да избират между самостоятелни турове, кулинарно-демонстрационни събития и пакети с кулинарни уроци.
Няма коментари:
Публикуване на коментар